technologia przyjazna środowisku

Oczyszczanie powietrza z okapów gastronomicznych

 
Do okapów gastronomicznych, usuwa zapachy z restauracji
– System filtracji UV Kitchen Pollution Control (KPC)
 
  • Prosty system, filtry UV oczyszczają powietrze z zapachów i tłuszczu 
  • Zmniejsza koszty czyszczenia okapów i kanałów wentylacyjnych
  • Minimalizuje ryzyko pożaru
  • Umożliwia odzysk ciepła 
  • Umożliwia wypuszczenie powietrza na podwórko/ deptak
  • Wydłuża czas eksploatacji instalacji kanałowej i wentylatorów
  • Producent specjalizuje się w tej dziedzinie, ma ponad 20 lat doświadczenia i patent

 

Film, instalacja KPC w McDonald's: 

 

Realizacja: GOSCH SYLT - smażalnia ryb niemal bezzapachowa

Okap UV: okap z 3-stopniową filtracją z lampami UV. Oczyszczanie powietrza z zapachów i tłuszczu przy pomocy UV-C i ozonu. Trzeci stopień filtracji.

Kuchnia

  • Front-Cooking-Bistro w dworcu pod ochroną konserwatorską
  • Smażenie ryb, owoców morza itp.
  • Duże obciążenie powietrza z okapu zapachem i tłuszczem
  • Powietrze z okapu 2000 m3/h, 16 godzin na dobę

 
Zadanie

  • Spełnienie wymagań Deutsche Bahn Station&Service
  • Spełnienie wymagań konserwatorskich, czyli żadne kanały odprowadzenia powietrza nie będą wyprowadzone nad dach ani pod budynkiem dworca


Rozwiązanie

  • Wbudowanie w okapy modułów UV-C/Ozon firmy Jimco
  • Sterowanie ozonowe  (System automatycznie się wyłącza przy niskiej zawartości organicznej w powietrzu) 
  • Wypuszczenie powietrza do hali 3 m nad podłogą, wymiennik ciepła możliwy

 

Realizacja: Kuchnia azjatycka, Warszawa

Sytuacja:

  • Kapanie tłuszczu wszędzie z kanałów wentylacyjnych na zapleczu 
  • Część tłuszczu zbierano "domowym sposobem" w wiadrze podwieszonym pod kanałem wentylacyjnym
  • Spółdzielnia niezadowolona z tłustych plam pod kanałami wentylacyjnymi na zewnątrz budynku
  • Efekt czyszczenia kanałów wentylacyjnych trwał zaledwie przez kilka dni 

Rozwiązanie: 

  • Dopasowanie filtracji mechanicznej do ilości wyciąganego powietrza aby lepiej wyłapać duże cząsteczki
  • Wstawienie najmocniejszego systemu KPC w celu eliminacji małych cząsteczek 
 
Wynik:
  • Suche kanały wentylacyjne 
  • Wiadro zdjęte (na zdjęciu widać ile się wcześniej zbierało w ciągu dwóch tygodni). 
 

 

System KPC stosuje się m.in. jako trzeci stopień 3-stopniowej filtracji, często wymaganej dla wentylacji kuchennej n.p. w centrach handlowych, hotelach i biurowcach, gdzie zarządzy chcą chronić układ wentylacyjny i wymienniki ciepła i ograniczyć ryzyko pożaru. Na zdjęciu widać lampy UV zamontowane w okapie gastronomicznym:

okap z 3-stopniową filtracją z lampami UV. Oczyszczanie powietrza z okapów gastronomicznych: System przy pomocy ozonu i promienia UV oczyszcza powietrze z zapachów i tłuszczu, trzyma okap i kanały wentylacyjne w czystości, umożliwia odzysk ciepła, minimalizuje ryzyko pożaru. Lampy UV, trzeci stopień filtracji. Alternatywa do Jeven UV Combilux czy Halton Capture Ray.

 
 
 
 
 

Technologia KPC firmy Jimco uzyskała Enviromental Technology Verification (ETV), ma więc jako jedyny producent tego typu technologii tzw. weryfikat UE - czyli uzyskane od niezależnej instytucji weryfikującej potwierdzenie skuteczności

Skuteczność systemu KPC została potwierdzona weryfikatem unijnym ETV    Więcej na temat ETV tu   - i tu:    

 
JORGENSEN: Dystrybutor Universal Robots, wiodące roboty współpracujące. CLEANTECH, technologia przyjazna środowisku.
Design & Hosting Sebipol

Copyright © JORGENSEN CLEANTECH 2016 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone.